image

De ZAC: een geschiedenisles

Ooit was er een tijd dat er nog geen DigitalRacing.nl was, en we ons voornamelijk met Geoff Crammond’s Grand Prix reeks bezig hielden. Destijds opereerden we onder de vleugels van Gamer.nl. Via dat forum genoten we een steeds grotere bekendheid en toen Simbin met GTR kwam, was ons racehart om: daar moesten we wat mee doen. In onze gelederen was destijds Bram Knot, Simbinner van het eerste uur, en met zijn hulp konden Niels en ik onze eerste echte online competitie opstarten. De ZAC was geboren.

Dit was in april 2005, en eigenlijk heette het toen nog niet ZAC, maar Forumleague. Maar een kniesoor die daarop let: dit was de start van een lange traditie en een rode draad in de DigitalRacing.nl competities. Een eigen website voor de league was er toen al, en met 24 deelnemers in twee klasses (CUP600 en CUP400) een succes. De kampioen in de CUP600 was Rene Venderbosch (Ferrari 550), voor Guyon Waltmans (Saleen) en Kevin van der Meyden (Saleen). In de CUP400 was het Mark Kroesbergen (Porsche 911), voor Sander Kooy (Porsche 911) en Willem Kamans (ook Porsche 911). Ook toen al besteedden we aandacht aan een mooie carset, daarvoor waren Niels en Bram de bewakers. Bekijk enkele van de liveries via de renders op deze pagina.

Sindsdien heeft de ZAC een vlucht genomen. De ZAC2 groeide naar 40 deelnemers en 12 races. We reden de competities daarna steeds met twee klassen, maar de mooiste gevechten waren stiekem toch vaak in de CUP400 te vinden. Juist door dat iets lagere vermogen en griplevel lag het veld vaak dichter bij elkaar.

Hoogtepunt was de ZAC6, deze kende liefst 54 inschrijvingen, verdeeld over drie klassen: de CUP300 werd toegevoegd. We waren toen nog met onze eigen rackserver aan het stoeien, die het allemaal maar net aankon. Met de ZAC8 gingen we naar 1 klasse, de CUP400, waarmee we eigenlijk de realiteit volgden: het GT3 nam het over van het ‘oude’ GT1 en GT2 geweld.

Daarna werd het stil op ZAC gebied. Deel van de oorzaak was dat we na de ZAC8 een pauze hadden ingelast. De tot dan toe gebruikte sims (als laatste was dat GTR Evolution) begonnen de aandacht te verliezen, en in het opkomende iRacing was er nog geen ZAC geschikte klasse en bovendien was ook daarvoor de animo op dat moment nog niet groot genoeg. Echter, na een tweetal succesvolle GTC competities met iRacing, zagen we dat het GT racen in iRacing zeker in potentie aan het toenemen was. Met meerdere merken in de GT3 klasse, en na ruim twee jaar was er ruimschoots voldoende animo voor een ZAC9 in 2014. Met 58 inschrijvingen voert deze competitie op dat vlak in elk geval onze recordlijst aan.

Nu is het de eer aan de ZAC11. Tot nu toe 33 inschrijvingen, in een competitie waarin we het format wijzigen. Een kwalificatierace (sprintrace) en een hoofdrace zullen op 1 avond verreden worden. Daarnaast gaan we naar Le Mans voor een 2,4u race, want ook dat is een traditie waar we van af wijken: die reden we normaal op Spa. We kijken er erg naar uit, hopelijk jullie ook!