Computer Hardware Thread

Status
Not open for further replies.

Roy Visser

Senior Member
#1
[overig]

Aangezien er nog niet echt een duidelijke thread was voor computer gerelateerd vragen. Leek het mij handig om nu eens een duidelijk thread te beginnen waarin al je computer vragen door de experts hier beantwoord kunnen worden. Dingen zoals vragen over nieuwe Videokaarten of problemen met je huidige systeem kunnen hier allemaal geplaatst worden.

[spacer]

Als je de prijs van onderdelen wilt vergelijken zou ik in de pricewatch kijken, daar staan in een duidelijk overzicht de prijzen van onderdelen en waar ze te koop zijn.

Hieronder wat info over de onderdelen waaruit een PC bestaat, en waar je rekening mee moet houden. Een PC bestaat uit:

- Cpu
- Videokaart
- Moederbord
- Geheugen
- Hardeschijf
- Voeding
- Drives
- Behuizing

[spacer]

- CPU
Tegenwoordig heb je een hele zwik aan processoren met onnoemelijk veel cores. De juiste processor hangt echter altijd af van wat je doel is met de computer, wil je er mee lui achterover hangen op de bank om te internetten, of wil je er Pi mee kunnen uitrekenen met 16miljoen cijfers achter de komma binnen 10 seconden? Het is vrijwel altijd een afweging tussen prijs/snelheid, maar vaak kun je met een beetje hulp en kleine computerskills, toch al gauw de prijs/snelheid omhoog schroeven door bijvoorbeeld te gaan overclocken. Ga overigens nooit voor de allerduurtste processor van een merk, je betaald je scheel, en de winst is veelal relatief klein tov het model eronder!

- Videokaart
Voor de meeste mensen hier toch wel een essentiele behoefte op de pc, en dan essentieel in het feit dat een aldi videokaart niet voldoet. De markt gaat hierin behoorlijk snel, en de laatste Ati en Nvidea kaarten zijn nog maar net uit. Ook zit er veel prijsverschil tussen de verschillende stappen, laat je hierom goed informeren voordat je blind wat aanschaft, puur omdat het wel snel "klinkt"

- Moederbord
Voor meeste mensen eigenlijk niet iets heel belangrijks om op te letten, als het allemaal werkt is het meestal goed. Wil je wat meer met je pc, zoals overclocken, dan is dit wel een belangrijk onderdeel. De wat meer highend moederborden hebben namelijk veel meer overclock opties. De meeste moederborden komen tegenwoordig standaard met Sli/Crossfire support, waar het vroeger meestal het een of het ander was.

- Geheugen
Veelal afhankelijk van de processor en wat je moederbord aankan. Dat je snel geheugen hebt, wil nog niet zeggen dat je geheugen altijd op zijn max draait. Altijd goed kijken naar wat de max is van je mobo/cpu, zodat je het mooist gematched zit, en niet te veel betaald

- Hardeschijf
tegenwoordig mag het standaard wel hardeschijven zijn, weinig pc's hebben er nog maar 1tje, tegenwoordig betaal je er bijna niks meer voor (tenzij je SSD wilt) en extra ruimte is altijd handig. Als je perse SSD wilt, kijk dan goed rond over de stappen die je moet nemen voor installeren, met windows 7 systemen hoeft dit gelukkig niet meer, maar alles daarvoor merk je uitzonderlijk veel verschil tussen een foutief geinstalleerde schijf, en een goed geinstalleerde schijf

- Voeding
Heb je een super systeem, bedenk dan dat dit ook wat energie gebruikt, ook al heb je tegenwoordig "groene" hardeschijven, prop je er een nieuwe videokaart naast dan kan zelfs die als hij gestressed word richting de 400watt lopen. Een handige site om uit te rekenen hoe groot je voeding moet zijn is PSU Calculator Ook is het handig om te kijken naar modulaire voedingen, zodat je niet meer met die kabelzooi zit. Enorme aanrader!

- Drives
3.5inch was vroeger een standaard iets, maar alle huidige windows OS'en kunnen prima overweg met het opstarten van usb sticks. Een cardreader zou ik zelfs eerder plaatsen dan een 3.5inch bay. DVD/DVD brander is eigenlijk wel een standaard iets om er tegenwoordig in te hebben

- Behuizing
Het oog wil ook wat, maar let er vooral op dat je op dit onderdeel niet gaat besparen, let hierbij vooral op koeling mogelijkheden, airflow, ruimte, en isolatie. Met alle dikke videokaarten tegenwoordig heb je een goede airflow nodig, een kast met dubbele wand voor bedrading, en extra ventilatoren is zeker aan te raden!

[spacer]

Er zijn hier op het forum een aantal heren die uitzonderlijk op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken, maak daar misbruik van en post je vragen gewoon. Domme vragen zijn er niet, en voor sommige mensen is een computer nog steeds abracadabra werk. Maar met een beetje hulp kan iedereen zelf zijn huidige computer upgraden, of zelfs vanaf niks een systeem bouwen.

[spacer]

Goede webwinkels zijn:
4Launch
Alternate
Azerty

Handige link voor de maandelijkse best buy guide van tweakers. Aanrader!!
Tweakers Best Buy Guide Mei 2010
 
Last edited:

Bram Kocken

Senior Member
#2
Nette OP Roy! Duidelijke info over de belangrijkste onderdelen van een PC, die bovenal tijdsloos is.

Ik zou willen voorstellen voor mensen die problemen of advies nodig hebben, stel je vraag even duidelijk, dan krijg je op basis daarvan een reactie die klopt.
Er kan namelijk in de OP wel een hele FAQ gezet worden met 'What-ifs', maar er is in deze branche zoveel keus en mogelijkheden, voor iedereen is bijna wel een ander optimale keuze :)
 
#3
We draaien hier thuis sindskort allemaal Windows 7, maar zowel mijn moeder als ik hebben het probleem dat op een gegeven moment het geluid verdwijnt. Als we opnieuw opstarten werkt alles weer en de ene keer gaat het langer goed als de andere. We hebben allebei een Asus moederbord en de geluidskaart zit ook onboard op het moederbord.

Ik heb van alles gezocht maar niks gevonden. Dus misschien dat hier iemand is die het weet of een idee heeft. Het zou iig een hoop ergernis schelen ;)
 

Gerben vd Broek

DigitalRacing | Directie
Staff member
#6
Is ansich geen slechte kaart als vervanging. Enkel even opletten waar je iets gaat kopen. Gezien de hd5770 op de tweakers pricewatch vanaf 124 euro al beginnen.
 

Neo-242

Senior Member
#8
Prachtig, is dit een extreem lange kaart of is dat een andere serie? Ik dacht ooit zoiets gelezen te hebben over de ATI kaarten...
 

Gerben

Senior Member
#9
Mooi topic,

kom ik gelijk met een leuk probleem.

Omdat ik nu een VPP rack heb, heb ik mijn 22 inch monitor aan mijn vpp rack geschroefd en een 20 inch monitor als bureau monitor.

Nu kan ik met de standaard VGA kabels (D-sub)(1,5 meter) beide monitoren op de native resolution draaien. De 22 inch op 1680x1050 en de 20 inch op 1600x900.

Echter wil ik voor mijn 22 inch een langere VGA kabel (3meter of 5 meter) gebruiken ziet de PC het beeldscherm als een Generic Non-PNP Display en kan ik geen native resolution meer kiezen. De 20 inch kan ik wel gewoon de native resolution gebruiken.

Ik heb al van alles geprobeerd, drivers, powerstrip kabels omdraaien.
En mijn enige conclusie is dat het met de bij het beeldscherm meegeleverde kabels wel werkt.

Hoe moet ik dit oplossen? En kent iemand dit probleem?

Hardware info:
22inch: Benq G2200WA
20inch: Philips 201E1SB
GPU: Palit Geforce 275GTX
OS: Windows 7 64 bit
CPU: Q9550

niets is overclocked
 
#13
Die GPU kaarten worden steeds langer, ik krijg mijn GTX 275 er bijna niet in ik heb mijn 2 HDD's naar beneden in mijn kast moeten plaatsen nog één grote HDD erin gaat niet lukken :p
 

Robert Saalmink

DigitalRacing | Directie
#14
Mooi Roy, bedankt.

Ik wil hieraan toevoegen dat dit specifiek om PC gerelateerde zaken gaat, voor uitgebreid simulator- en stuurtjes-geleuter hebben we aparte threads.
 

Mossel

Senior Member
#15
Ik loop een beetje te kutten met Wifi ... ik had een WEP beveiliging maar dat werkte weer niet goed met mn nieuwe netbook .. dus over naar WAP...maar daar reageren ze allebei niet heel goed op .,. heel vaak kunnen ze geen netwerkadres aanmaken ... of het duurt heel lang .. met WAP2 is dat hetzelfde probleem. heb zelf het idee dat het in de router zit.. Sitecom die ik van ziggo kreeg... of heeft iemand hier het verlossende antwoord.
 

Robert Saalmink

DigitalRacing | Directie
#16
WEP2 PSK (of WEP2 AES bij wifi-n) is een vrij goede beveiliging en zou gewoon moeten werken. PSK (Pre Shared Key) werkt volgens het principe dat je een key (zelf te bedenken woord of zin) op beide apparaten instelt (hier wordt ook om gevraagd zodra je dit gaat instellen). Dit moet exact gelijk zijn.

Je kunt het eventueel ook eens proberen met een vast IP adres, als dat wel werkt is er mogelijk iets niet goed met de DHCP instellingen op je router (DHCP zorgt ervoor dat elk aangesloten apparaat automatisch een IP adres krijgt).
 
#17
WEP2 PSK (of WEP2 AES bij wifi-n) is een vrij goede beveiliging en zou gewoon moeten werken. PSK (Pre Shared Key) werkt volgens het principe dat je een key (zelf te bedenken woord of zin) op beide apparaten instelt (hier wordt ook om gevraagd zodra je dit gaat instellen). Dit moet exact gelijk zijn.

Je kunt het eventueel ook eens proberen met een vast IP adres, als dat wel werkt is er mogelijk iets niet goed met de DHCP instellingen op je router (DHCP zorgt ervoor dat elk aangesloten apparaat automatisch een IP adres krijgt).
Zal me verbazen als het de DHCP instellingen zijn van je router aangezien het gewoon uitdelen van een ip-address is en meer niet al kan proberen nooit kwaad.

Mark heb je het al geprobeerd met je laptop pal naast je wireless router? Aangezien je dit niet duidelijk maakt in je post. En ook al is je router gereboot, kortstondig het stroom eraf halen of via de webinterface een reboot actie opgeven.

Verder maakt het weinig uit welke beveiliging je neemt als het gaat om connectie leggen ja/nee aangezien je het volgens mij hebt over je nieuwe netbook kun je er makkelijk vanuit gaan dat die al die standaarden wel ondersteund. En dan is het gewoon een kwestie van de beste te pakken (al valt dat ook binnen een paar min te hacken ;) )

En wat gebeurt er als je een andere laptop/netbook gebruikt komt deze er wel in 1x op of bokt die ook?
 

Mossel

Senior Member
#18
Zowel mijn laptop als mijn netbook kunnen om de zoveel tijd geen netwerk adress krijgen ... het irritante is dat dit volstrekt random gebeurt ... net lukte het ook niet en na het aan en uitzetten van de router lukte het weer wel.. bereik is goed dus dat zou niet moeten uitmaken denk ik dan >
 
#20
Is ansich geen slechte kaart als vervanging. Enkel even opletten waar je iets gaat kopen. Gezien de hd5770 op de tweakers pricewatch vanaf 124 euro al beginnen.
Yep, eensch... voor deze prijs kun je m ook direct in de winkel kopen. O.a. MyCom of Computerland hebben 'm voor die prijs liggen. En dan heb je direct ook een stuk meer service, mocht het fout gaan.

Of je spaart idd 20 euro uit en besteld m online ergens anders!

Ik heb al van alles geprobeerd, drivers, powerstrip kabels omdraaien.
En mijn enige conclusie is dat het met de bij het beeldscherm meegeleverde kabels wel werkt.
Bizarre stuff :blink:

Kabels zouden in principe geen ruk uit mogen maken, aangezien D-sub zo prehistorisch zijn dat ze 1 ding doen en dat is 0'tjes en 1'tjes naar de andere kant brengen...

Mmm, eventueel een verlengkabel op je standaard kabel, dat je 'm zo kan 'foppen'?
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top